Pe urmele lui Ulise
Premiera joi 28 martie, de la ora 22:00

Pe urmele lui Ulise

Aceasta este povestea luptei dusă de un om pentru exprimarea adevărului și pentru dezvăluirea a ceea ce ar putea fi una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului XXI. Actorul Morgan Freeman este vocea lui Ulise în documentar, recitând din Iliada.

Descrierea emisiunii

Regele Ulise a fost geniul care a construit Calul troian în poemul epic al lui Homer, Iliada. El era regele pierdut al Itacăi, care a peregrinat timp de două decenii, după cum aflăm din Odiseea. Învățații s-au întrebat mult timp dacă Ulise al lui Homer este un personaj pur fictiv ori a fost un om din carne și oase.

În 1873, arheologul german Heinrich Schliemann a pretins că a descoperit rămășițele cetății antice Troia. Lumea epică a lui Homer părea dintr-o dată tangibilă. Dar căutarea sa după Ulise și regatul său micenian din Itaca a rămas fără rezultat. Iar odată cu speranța găsirii acestora a murit și ideea că Homer a scris despre evenimente reale și oameni reali. Dar acum, în cele din urmă, avem o dovadă nouă. Una care ar putea transforma legenda în istorie. Descoperirea unui mormânt de către inginerul civil Makis Metaxis în 1991 nu departe de casă, pe insula Kefalonia, îl determină pe Lazaros Kolonas, Director Onorific al Antichităților din Ministerul grec al Culturii să excaveze locul respectiv. Și doar acum ies la lumină detaliile descoperirii lor.

Cele două episoade ale documentarului spun povestea luptei dusă de un om pentru exprimarea adevărului și pentru dezvăluirea a ceea ce ar putea fi una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale Secolului XXI. Actorul Morgan Freeman este vocea lui Ulise în documentar, recitând din Iliada.

 

Vezi și