HerSTORY

HerSTORY

HISTORY Channel celebrează poveștile femeilor care au scris istorie cu o donație de cărți pentru 25 de școli din România

25 de unități de învățământ din 12 județe vor primi volume de istorie. Circa 16.000 de elevi și profesorii lor vor avea acces la câteva din cele mai noi titluri despre rolul femeilor în istoria României și a lumii.

HISTORY Channel a dedicat luna martie femeilor care au făcut istorie, continuând să sprijine studiul istoriei în sistemul educațional din România cu o nouă campanie de donație de cărți destinată elevilor și profesorilor din 25 de școli românești.

Campania este intitulată „HERSTORY” și este o continuare a edițiilor din 2019 și 2021, realizate în parteneriat cu Salvați Copiii România și Libris.ro, în urma cărora peste 23.000 de elevi și profesori din 50 de unități școlare din toată țara au beneficiat de cărți de istorie.

Unitățile de învățământ beneficiare sunt din următoarele județe: Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea și capitala – București, cu un număr estimativ de 16.000 de elevi și profesorii lor care vor avea acces la unele dintre cele mai noi titluri din istoria României și a Europei.

Fiecare școală cuprinsă în proiect a primit un set de volume reprezentative de opere istorice semnate de istorici de renume din România și străinătate. Această ediție este dedicată în totalitate studiului personalităților feminine care au făcut istorie, atât din România, cât și din lume.

16 din cele 26 lucrări istorice sunt scrise de femei iar alte 10 abordează rolul femeilor în istoria României. Printre autoarele selectate menționăm Adriana Babeti, Ruxandra Cesereanu, Olga Lengyel, Diana Mandache, Tatiana Niculescu și Mihaela Simina.

Elevii și profesorii lor vor putea aprofunda cărți despre femei de seamă din istoria neamului nostru, dar și din istoria lumii, printre care Regina Maria a României, Regina Elisabeta a II-a, Sissi, împărăteasa Austriei, vor putea studia faimosul jurnal al Annei Frank, dar și mărturiile Olgăi Lengyel, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz originară din Cluj. Volumele acoperă și relatări despre personalități feminine mai puțin cunoscute care și-au lăsat amprenta asupra istoriei lumii, de la începuturi până în prezent.


Pentru a treia ediție a campaniei, HISTORY Channel continuă colaborarea cu partenerii săi de încredere: Libris.ro – cea mai mare librărie online din România – care a susținut campania cu selecția și distribuția unora dintre cele mai noi și interesante titluri care să stârnească interesul pentru cunoașterea istoriei, și Salvați Copiii România – membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor – care a sprijinit acțiunea cu localizarea unităților școlare care au cea mai mare nevoie de cărți.

Podcastul HERSTORY

Pe 8 martie, HISTORY Channel  a lansat un podcast special ce evocă 3 personalități istorice feminine mai puțin cunoscute din România: Elena Ghica – una din primele femei alpinist din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elvețieni, unde e arborat steagul României, Sarmiza Bilcescu – prima româncă avocat și prima din lume doctor în Drept, și Sabina Cantacuzino-Brătianu – un model de personalitate feminină ideal de evocat oricând prin modul său de viață și prin activitatea sa.

Podcastul este realizat de istoricul Mihaela Simina, care a produs și podcast-ul “Regina Maria: Fapte și vorbe”. Podcastul HERSTORY va fi disponibil pe toate rețelele majore de streaming (SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts) precum și pe contul oficial de YouTube al HISTORY Channel.