20, 21, 22, 23 ianuarie, de la ora 17:10, câte două episoade
Marcel Iureș prezintă Enigmele României – S1&2
Sezoanele 1 și 2 - reluare
Sezonul 1
Jaful de la muzeul Brukenthal
De la muzeul Brukenthal din Sibiu, monitorizat permanent de Securitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu, au dispărut în 1968 opt tablouri foarte valoroase. Cine le-a furat și unde sunt acum?
Minunea de la Maglavit
În vara anului 1935, ciobanul Petrache Lupu pretinde că l-a văzut și a vorbit cu Dumnezeu. A fost o înșelătorie sau Dumnezeu le-a vorbit oamenilor printr-un cioban surdo-mut?
Moartea lui Mihai Eminescu
Mihai Eminescu este cel mai cunoscut și influent poet și jurnalist român, descris ca un geniu. A fost ucis, a fost victima unui complot politic, victima malpraxisului sau a murit cu adevărat din cauza sifilisului și a bolilor psihice grave?
Misterul iahtului Osara
În 1920, în Marea Neagră, lângă Delta Dunării, a eșuat un iaht plin cu aur aparținând unei familii de nobili ruși foarte influenți și bogați. A fost sinucidere în grup, a fost crimă? Unde e comoara?
Vlad Țepeș
Legenda domnitorului valah Vlad Țepeș este la fel de sângeroasă ca cea a personajului pe care l-a inspirat, contele Dracula, din celebrul roman al lui Bram Stoker. Cum a murit? Cine l-a ucis? Unde îi este mormântul?
Sezonul 2
Episodul 1 - Barbu Catargiu: Cine este asasinul? (1862)
Primul asasinat politic din istoria României moderne
Primul prim-ministru al României Unite, Barbu Catargiu, este împușcat în plină zi, în circumstanțe misterioase care nu au fost niciodată pe deplin elucidate. La scurt timp după ce acesta a părăsit o dezbatere aprinsă în Parlament, la trecerea pe sub clopotnița din Dealul Mitropoliei se aud două focuri de armă. Caii speriați au rupt-o la goană, trăsura neputând fi oprită decât la poalele dealului. Un glonț îi pătrunsese primului ministru în ceafă, ucigându-l pe loc.
Poliția arestează și interoghează peste 200 de suspecți, inclusiv un personaj din lumea interlopă care se presupune că avea o vendetă personală. Ancheta însă stagnează: procurorul este demis, iar apoi domnitorul Cuza însuși oprește investigația.
Trec anii și apare o descoperire. Colonelul Nicolae Bibescu, Prefectul Poliției Bucureștiului, pare a fi mâna vinovată din spatele asasinatului. Deși inițial a fost găsit nevinovat, rapoartele balistice și declarațiile martorilor indică complicitatea lui Bibescu. Oare prim-ministrul a crezut-o pe celebra ghicitoare din Paris, Madame Lenormand? Aceasta, cu decenii înainte, îl avertizase pe tânărul Catargiu: „Vei sui în vârful scării sociale dar vei muri de o moarte violentă”? Și dacă mai există îndoieli, dovadă stau și ultimele cuvintele rostite de Bibescu însuși pe patul de moarte: „Coane Barbule, iartă-mă.”
Episodul 2 - Maria Tănase: O iubire interzisă
Cunoscută sub numele de „Pasărea Măiastră”, Maria Tănase a fost Edith Piaf a României. Cântecele, vocea și frumusețea ei au cucerit atât pe români (inclusiv pe tinerii și pe vedetele din România de astăzi), cât și publicul internațional. Dar a existat o latură mai sumbră a vieții ei de poveste, datorată în mare parte iubirilor sale pasionale, uneori pentru persoane nepotrivite.
În timpul celui de-al doilea război mondial, frumoasa Maria s-a îndrăgostit nebunește de un jurnalist francez, un bărbat înalt și distins pe nume Maurice Nègre. Ceea ce nu știa ea este că Nègre era profund implicat în spionaj pentru francezi și, mai târziu, pentru britanici în România, care pe atunci era aliată cu Germania lui Hitler. Maurice aduna informații secrete, adesea prin intermediul persoanelor influente din cercurile Mariei, și le transmitea inamicilor României. Inevitabil, acest lucru a apropiat-o pe Maria de lumea periculoasă a spionajului.
Maurice a fost arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Profund tulburată, Maria și-a vândut bijuteriile și blănurile pentru a încerca să mituiască oficialii să îl scoată din închisoare. Germanii, șantajând-o, i-au cerut Mariei să lucreze pentru rețeaua lor de spionaj, în schimbul promisiunii de a-l elibera pe Maurice Nègre. Aceleași încercări de a o convinge să spioneze au venit și din partea britanicilor – și diva s-a trezit prinsă în mijlocul unui război clandestin.
Nègre a fost în cele din urmă eliberat și s-a întors în Franța. Cei doi nu s-au mai văzut niciodată. Chiar și mult după încheierea relației lor, suspiciunile de spionaj au continuat să planeze asupra Mariei Tănase.
Episodul 3 - OZN-uri în România
În România au fost semnalate numeroase apariții OZN, chiar enigme aeronautice constatate în zbor. Majoritatea par a fi exagerări, dar nu chiar toate! Una dintre ele a avut loc în 1989 pe aeroportul Kogălniceanu, astăzi bază NATO de la Marea Neagră, martori fiind piloți de avioane supersonice. Un alt caz a implicat nouă piloți militari de elicopter și tehnicieni, aflați într-un zbor de noapte în 1992. Prima apariție OZN fotografiată în România deasupra Pădurii Baciu a fost recunoscută de experți și ulterior menționată la un simpozion internațional pe acest subiect. Dumitru Prunariu, celebrul astronaut al României, a fost el însuși martor al unui eveniment aeronautic straniu în timpul zborului său spațial cu misiunea Soyuz în 1981.
Oficialii militari și guvernamentali au păstrat totdeauna tăcerea. Ce s-a întâmplat pe cerul României și de ce a fost ținut totul atât de secret?