Goana după submarinele naziste
Premiera miercuri, 8 martie, de la ora 23:00

Goana după submarinele naziste

Ianuarie 1943: Amiralul Karl Dönitz, șeful flotei naziste de submarine, a adus Marea Britanie în pragul foametei prin distrugerea fără milă a aproape o mie de nave comerciale. Marina Regală apelează la tacticianul de război pensionat Gilbert Roberts. Acesta trebuie să încerce să descifreze și să combată strategia lui Dönitz. Va reuși?

Descrierea emisiunii

„Goana după submarinele naziste” spune povestea remarcabilă a lui Gilbert Roberts, Jean Laidlaw și a Serviciul Naval Regal al Femeilor (WRNS) – cunoscut și sub numele de „Wrens” – care au folosit tactici revoluționare de jocuri de război pentru a învinge flotele de submarine ale amiralului Karl Dönitz în Bătălia Atlanticului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul este 1943 iar amiralul Karl Dönitz, șeful flotei naziste de submarine, aduce Marea Britanie în pragul foametei prin scufundarea navelor comerciale ale acesteia. Submarinele sale atacă fără avertisment și dispar imediat. Tacticile mortale ale lui Dönitz sunt misterioase. Dacă ruta maritimă transatlantică vitală este tăiată, Marea Britanie va fi nevoită să se predea, iar Aliații își vor pierde ultimul punct de sprijin în Europa de Vest. Marina Regală trebuie să găsească o modalitate de a-l învinge pe Dönitz. Ei apelează la Gilbert Roberts, un ofițer în rezervă al Marinei Britanice specializat în simulări și tactici de război.

Roberts are o sarcină dificilă – să folosească simulările jocurilor de război pentru a descifra tacticile lui Dönitz și să găsească o modalitate de a scufunda submarinele. Pentru a face acest lucru, are nevoie de o echipă, dar Marina nu se poate lipsi de niciun om.

El este nevoit să apeleze la un grup de femei din cadrul Serviciul Naval Regal al Femeilor (Women’s Royal Navy Service), cunoscute sub numele popular de WRENS. Împreună cu Jean Laidlaw, una dintre primele femei contabile autorizate din Marea Britanie, și cu o mică echipă de tinere strălucitoare, Roberts pune în scenă bătălii navale și scenarii de jocuri de război pe o podea, folosind cretă și machete de nave din lemn.

Punându-se în mintea căpitanilor submarinelor germane, Laidlaw și grupul WRENS descifrează tacticile lui Dönitz și întorc situația în defavoarea submarinelor, dezvoltând strategii pentru a le distruge. Munca lor a permis Aliaților să schimbe cursul războiului, să contraatace submarinele inamice și să învingă Germania nazistă.

Femeile din WRENS s-au  numărat printre cei mai buni „jucători de război” din generația lor, dar moștenirea lor a fost ignorată. Acum, povestea lor poate fi spusă în această serie narată de Sir Derek Jacobi, laureat al premiilor Emmy și Bafta cunoscut pentru rolurile din „Eu, Claudius” (1976), „Hamlet” (1980) și „Gladiatorul” (2000).

Vezi și