Misterul Aurului Dacic
Din 1 ianuarie 2024, lunea de la ora 21:00

Misterul Aurului Dacic

„Misterul Aurului Dacic” spune povestea oamenilor care au dezgropat aurul acum 2000 de ani, a celor care l-au apărat cu prețul vieții, dar și a celor care au căzut victime ale blestemului aurului.

Descrierea emisiunii

„Misterul Aurului Dacic” este  un show hibrid docu-reality cu peisaje fermecătoare, reconstituiri istorice și povești pline de magie. În rolurile principale ale acestei aventuri se află cunoscutul actor Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat.

Pornind de la Roma antică și sfârșind până în albiile râurilor din jurul Sarmizegetusei, „Stonehenge-ul” României, cei doi exploratori se întâlnesc cu experți locali și căutători de aur și care s-au cufundat în misterele și pământurile unde astăzi se află cele mai mari rezerve de aur din Europa. Telespectatorii îi vor vedea pe Paul și Simina în grote, râuri, păduri adânci și mine abandonate, dar și la înălțime, ghidați de tehnologia cu infraroșu.

Cu determinare și umor, cei doi discută cu istoricii autohtoni care au inspectat cu atenție aurul, artefactele, bijuteriile, monede și comorile dacice, încercând să caute răspunsuri la diverse întrebări: Cum au călătorit 160 de tone de aur pe o distanță de peste 1.000 de kilometri prin ținuturi sălbatice cu 2000 de ani în urmă? Paul și Simina stau de vorbă cu experți mondiali din Italia, Germania și România despre tezaurul nedescoperit și despre triburile dacice nemiloase care au dispărut de pe aceste meleaguri, aproape fără urmă. Reconstituirile istorice readuc la viață evenimentele și mitologia obscură din vremurile Daciei Antice.

Cel de-al treilea episod pune în lumină descoperire a 13 brățări de aur care în urmă cu un deceniu au fascinat lumea artei de la New York până la Londra. În prezent, cele 11 brățări rămase dispărute ridică întrebări dificile care au pus în dificultate Interpolul și vânătorii de recompense din întreaga lume: unde sunt ele astăzi?

Alăturați-vă actorului și pasionatului de istorie Paul Ipate și exploratoarei Simina Cernat în această călătorie în trei părți în căutarea comorilor dacice pierdute, a locurilor secrete în care sunt ascunse tone de aur, precum și a blestemelor mortale care i-au lovit pe cei care au săpat prea adânc.

 

SINOPSISUL EPISOADELOR 

Episodul 1

În primul episod al mini-seriei „Misterul Aurului Dacic”, le întâlnim pe gazdele noastre, Paul Ipate, actor și pasionat de istorie, și pe Simina Cernat, exploratoare și alpinistă, la Roma, în inima Imperiului Roman. De aici începem să dezlegăm misterul nostru și aflăm că aurul care a sporit gloria Romei a venit din îndepărtata Dacie – Transilvania de astăzi. Sfătuiți de cei mai importanți istorici ai Romei antice, gazdele noastre au pornit spre Dacia, un regat antic puțin cunoscut, condus de înverșunatul războinic Decebal. Romanii au invadat Dacia de două ori, dar cucerirea ei a adus un blestem asupra împăratului Traian. Călătorind prin sălbăticiile munților, exploratorii sunt copleșiți de întrebări: Oare romanii au luat tot aurul lui Decebal? Cum au transportat aproape 1690 de tone de aur în secolul al II-lea pe o distanță de mai mult de 1.600 kilometri? Paul și Simina merg la Roșia Montană, muntele de aur, considerat cel mai mare zăcământ de aur din Europa. Îndrumați de experți locali, geologi, căutători de aur și folcloriști, ei coboară adânc în subteran, în peșterile închise și puțurile miniere. Un căutător de aur își demonstrează meșteșugul găsind aur aluvionar în râu. Legenda spune că Decebal și-a ascuns comoara sub albia unui râu. Dramatizările ilustrează un mit larg răspândit al personajului mitologic Vâlva Băii, protectoare a aurului și a aurarilor.

 

Episodul 2

Căutarea comorii lui Decebal continuă și ne duce la templele din Sarmizegetusa, un loc uluitor, cuibărit în munți și uitat timp de aproape 1.500 de ani. Arheologul și istoricul Aurora Pețan îi conduce pe exploratorii noștri către „El Dorado” al descoperirilor din ultimii trei sute de ani. Aurora Pețan povestește despre nebunia aurului de la începutul anilor 1990, care a atras braconieri din zone foarte îndepărtate, precum vestul îndepărtat al Americii. Braconierii occidentali au invadat aceste meleaguri și au plecat cu obiecte de aur și monede în valoare de peste 10 milioane de euro. Specialistul în monede, Emil Petac, ne prezintă monedele Koson, de aur și argint, despre care se spune că au fost luate inițial din așezările grecești de la Marea Neagră și folosite ulterior ca „titluri de valoare”. (În mod incredibil, kosonii antici se tranzacționează pe site-urile web specializate.) Paul și Simina sunt prezentați localnicilor care au fost martori ai misterioaselor „flăcări” colorate, care se presupune că ar semnala locația exactă a aurului și argintului. Episodul se încheie cu suspans. Paul și Simina sunt duși la „Peștera Bodii”, unde a fost descoperită o comoară de aur care datează din anul 1799. Vor găsi oare Paul și Simina vreo urmă a comorii?

 

Episodul 3

Povestea noastră avansează rapid de la istoria antică până în zilele noastre, la celebrul caz al descoperirii Brățărilor Dacice. În ultimii 25 de ani, 24 de brățări de aur, cântărind un kilogram fiecare, în formă de spirale cu capete de șarpe, au fost găsite în pământ și furate. Îl cunoaștem pe principalul vinovat, un bărbat pe nume Florin Rembetea, care își amintește cu regret și lacrimi în ochi de acele momente. Din cele 24 de brățări, doar 13 au fost recuperate, datorită unei acțiuni conduse de Interpol și de procurorul român, o anchetă care a ajuns până la Londra si New York. Cum au furat aurul? Cum au reușit să treacă peste graniță cu brățările? Și cum s-a manifestat legendarul „blestem”? Unde este restul spiralelor? Paul continuă cercetarea din avion, survolând peste cele 20 de dealuri pe care se întinde Sarmizegetusa. Folosind tehnologia LIDAR ce permite scanarea și cartografierea de la înălțime, Paul caută urmele așezării pierdute. Dar cum dăm de urma aurului? Istorici renumiți se contrazic cu privire la semnificația aurului pentru vechii daci. La finalul episodului, fără niciun moment de ezitare, Paul face scufundări în râul Strei în căutarea comorii. Se pare că blestemul îl ajunge și pe Paul, care are nevoie de intervenția echipei pentru a fi salvat din apele rapide ale Streiului.

 

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/FX4jm0NWZ94

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/ARcsjSpXy6I

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/X22u_wxn2-Y

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/LZYnO0yFTqY

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/f9kbxZ1PhEM

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/4uDmpWwOz4M

https:\/\/historytv.ro//historytv.ro//youtu.be/-d_9ACHBGmE

Vezi și